15 Apr No Comments lionakis Άρθρα

Χανιά | Πώς να αντιμετωπίσετε ένα τροχαίο

Μακάβριος αλλά… χρήσιμος, ο πρώτος οδηγός αντιμετώπισης τροχαίων εκδόθηκε και παρουσιάστηκε στα Χανιά, με τεχνικές και νομικές συμβουλές για τις οικογένειες των θυμάτων. Υπό την επιμέλεια του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής Οικογενειών θυμάτων Τροχαίων, Σταύρου Πολέντα, ο οδηγός συγκεντρώνει όλα εκείνα που πρέπει “να γνωρίζετε ή να κάνετε αμέσως μετά” το τροχαίο, εκδόθηκε σε 500 -αρχικά- αντίτυπα, με χρηματοδότηση της περιφέρειας και παρουσιάστηκε σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της τράπεζας Χανίων.

???????????????????????????????“Να μην περιμένουν από την Πολιτεία”

Μιλώντας για το βιβλίο, ο Γιώργος Τσομπανίδης, πραγματογνώμονας, μηχανολόγος – μηχανικός και αναλυτής τροχαίων ατυχημάτων, ο οποίος έχει χειριστεί υποθέσεις μαζί με τον σύλλογο, είπε: “Δυστυχώς σε κάθε τραγικό ατύχημα, η οικογένεια δεν πρέπει να αρκείται στο να περιμένει την Πολιτεία να διερευνήσει τις συνθήκες. Θα πρέπει και η ίδια με τον τεχνικό της σύμβουλο και τον δικηγόρο, να παρευρίσκεται, ώστε να μπορεί να έχει εικόνα και να μάθει πώς έγινε το ατύχημα ακόμα και στο στάδιο της προανάκρισης. Αυτό δεν το γνωρίζουν πολλοί με αποτέλεσμα να περιμένουν πρώτα η τροχαία να ολοκληρώσει το έργο της και μετά να επιληφθούν αυτοί, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνο αλλά και πειστήρια με αποτέλεσμα μετά να είναι αργά και να χάνει και το δίκιο της”.

???????????????????????????????Στρέφονται κατά του κράτους

Τη νομική διάσταση του θέματος ανέπτυξαν οι δικηγόροι, Αθανάσιος Τζίκας, δικηγόρος Χανίων και Σπύρος Λιονάκης που αναφέρθηκαν στα δικαιώματα του θύματος και των συγγενών των θυμάτων αλλά και στην καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, στις δυσλειτουργίες της προδικασίες και ανέπτυξαν ειδικά θέματα που άπτονται των ζητημάτων τόσο της ποινικής όσο και της αστικής διαδικασίας.

???????????????????????????????Ερωτηθείς από το zarpanews.gr, για τους οδηγούς που στρέφονται κατά του κράτους, μετά από ατυχήματα που οφείλονται σε κακή συντήρηση των δρόμων ή κακοτεχνίες, είπε: “Πράγματι, έχουν γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και υπάρχουν οδηγοί που στρέφονται κατά των Δήμων, των Περιφερειών αλλά και των συναρμόδιων υπηρεσιών και του Υπουργείου, για κακοτεχνίες, κακές υποδομές ή κακή συντήρηση δρόμων η οποία αιτιωδώς συνέβαλε στο να προκληθεί ένα ατύχημα ή δυστύχημα. Υπάρχει δειλά μια στροφή και μαι νομολογία των Δικαστηρίων που ακόμη όμως δεν είναι πλούσια”.

Για το βιβλίο μίλησε επίσης ο ιατροδικαστής, Σταμάτης Μπελιβάνης, ενώ την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος, Βίκυ Κόλλια. Την εκδήλωση άνοιξε η υπεύθυνη επικοινωνίας του Συλλόγου Χρύσα Χαριτάκη που επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί ο συγκεκριμένος οδηγός στα σχολεία. Ήδη δωρεάν αντίτυπα διανεμήθηκαν στους Δήμους, ενώ στην αγορά 50 οδηγών για τα σχολεία, προχώρησε ο Δήμος Πλατανιά.

Το “παρών” στην παρουσίαση έδωσαν ο Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου, κ. Αμφιλόχιος και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Μιχάλης Καραμαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης και οι Δήμαρχοι Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, Κισσάμου, Θοδωρής Σταθάκης και Σφακίων, Γιάννης Ζερβός.

zarpanews.gr